Καθαρίζετε και πλένετε 1 κιλό κολιούς, στραγγίζουν και τους ραντίζετε με ½ φλυτζάνι ξύδι και το χυμό 1 λεμονιού. Αφήνετε να μείνουν στο ψυγείο 1-2 ώρες με αλάτι και πιπέρι. Περνάτε 1 κιλό τομάτες από το μύλο. Σοτάρετε με ½ φλυτζάνι λάδι 3 κρεμμύδια ψιλοκομμένα μέχρι να μαραθούν. Προσθέτετε την τομάτα, λίγο θυμάρι, δάφνη, λίγο αλάτι και πιπέρι. Βράζετε τη σάλτσα 25'. Βγάζετε τα ψάρια απ' το ξύδι, τα βάζετε σε ταψί τα περιχύνετε με ½ φλυτζάνι τσαγιού λάδι και τα ψήνετε στο φούρνο, μέχρι να ροδίσουν. Ρίχνετε επάνω τη σάλτσα τομάτας.