Καθαρίζουμε 960 γρ. σουπιές, αφαιρώντας το μελάνι. Τις πλένουμε καλά και τις κόβουμε σε μικρά κομματάκια. Τσιγαρίζουμε σε 290 γρ. λάδι, 640 γρ. ψιλοκομμένα κρεμμύδια και όταν ξανθίσουν τα ρίχνουμε στην κατσαρόλα με νερό μαζί με τις σουπιές, να πάρουν μία-2 βράσεις.
Κατόπιν ρίχνουμε ένα ποτήρι άσπρο κρασί αρετσίνωτο, μισό ματσάκι μαϊντανό κομμένο, ένα ποτήρι νερό, αλάτι, πιπέρι και αν θέλουμε και το μελάνι. Σκεπάζουμε και αφήνουμε να βράσουν.